Svájci bérek, svájci fizetések útmutató 2022-ben
Svájci bérek, svájci fizetések útmutató

Svájci bérek, svájci fizetések útmutató 2022-ben

Szinte minden rajtuk keresztül pályázó ügyfelünk felteszi előbb vagy utóbb a nagy kérdést: mennyit lehet keresni Svájcban, milyenek pontosan a svájci bérek?

Azt mindannyian tudjuk, hogy sokkal magasabbak, mint a külföldön elhelyezkedő magyarok által közkedvelt Németországban vagy Ausztriában, de persze az is mindig elhangzik, hogy nem csak a svájci fizetések magasak, de a megélhetési költségek is. De a válasz a svájci bérek tekintetében sajnos akkor sem olyan pofonegyszerű, mint egy magyar bérkalkulátornál, Svájcban sokkal több tényezőtől függ a fizetésünk.

A most következő cikkben a következőket szeretnénk taglalni:

 1. Általános információk a svájci bérekről.
 2. Mik a jellemző bruttó bérek Svájcban, hol lehet ennek utánakeresni?
 3. Milyen szabályok mentén lesz nettó a bruttómból, mikor kapom meg és mekkora terhekkel kell számolni?
 4. Mik a közvetített ügyfelek tapasztalatai a spórolásról?

Akkor lássunk is hozzá.

1. Általános információk a svájci bérekről

 • Az adóterheket, svájci munka esetén, a következő szempontok befolyásolják:
  • Van-e és hány gyermekünk van?
  • Egyedülálló szülőként vagy párban gondoskodunk róla/róluk?
  • Párunknak van-e munkája?
  • Milyen keresettel rendelkezünk? Magasabb bér esetén, több adót kell fizetni.
  • Megérkezéskor lejelentjük-e, hogy „Kirchensteuerpflichtig”-ek, avagy templomi adó kötelesek vagyunk?
  • Mely kantonban vagyunk bejelentve. Például általánosságban elmondható, hogy a nagyvárosokban valamivel több adót kell fizetni.
 • A svájci bérek és fizetések hetente kerülnek utalásra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy minden héten a munkánkkal megkeresett bérünknek a 2/3-át kapjuk meg, míg 1/3 „bent marad”. A bent maradó összegeket a hónap utolsó hetén egyben megkapjuk a teljes utolsó heti bérünkkel együtt. A szemléltetés céljából, készítettünk erről egy grafikont:
svajci berek svajci kifizetesek svajci munka svajci allas graf
A heti megkeresett bér 100%-ot jelent  

Ez a szabályozás egyébként azért kedvező, mert azon a héten, amikor pl.: albérleti díjat, közüzemi díjakat kell fizetni, több pénz áll rendelkezésünkre és így nehezebb „megcsúszni” velük.

 • Határozott idejű szerződések esetén (pl.: építőiparban), a közvetített szakemberek általában órabérben történő elszámolás alapján kapják a fizetésüket. Visszatérő „érdekesség”, hogy sokszor olyan cégek adnak az átlagnál magasabb órabért, amik nem tervezik huzamosabb ideig (minimum hónapokig) foglalkoztatni a munkavállalót, illetve ilyen cégeknél visszatérő probléma, hogy sokszor csak heti 2-3 napot dolgoznak a kollégák. Ezt azért teszik, hogy megnyerjék akár a legmegbízhatóbb munkaerőt is maguknak, hogy így bármi áron, de kész legyen az adott projektjük határidőre (és ne kelljen a megrendelőjüknek kötbéreket fizetni, mert az jóval nagyobb kiadást jelentene). Így összességében svájci bérek ide – svájci munka oda, de a magasabb órabér nem eredményez jobb keresetet. Véleményünk szerint ez nem korrekt eljárás a munkavállalókkal szemben. Az ilyen munkáltatókkal a landt.hu nem áll kapcsolatban illetve, ha a gyanú bebizonyosodik, felbontjuk a velük megkötött szerződésünket. A partnereinktől mindig elvárjuk, hogy ne ’lutrira’ hívják ki a kollégákat és törekedjenek a hosszú távú munkaviszonyra. Célunk a minőségi svájci állás és normál svájci bérek biztosítása.
 • Fizetett szabadság, ünnepnapok, 13. havi fizetés Svájcban, határozott idejű szerződéssel:
 1. Fontos különbségként meg kell jegyeznünk, hogy határozott munkaszerződés esetén a szabadságpénzünket a bruttó keresetünkből gazdálkodjuk ki. Mit jelent ez? A bruttó bérünk bizonyos százalékát nem adóként vonják le, hanem a munkáltatónk elkülöníti (mint egy bankszámlán). Ezt az összeget akkor fogják kifizetni, amikor szabadságon vagyunk. Erre vonatkozó szabály, hogy legalább 4 nap szabadságra kell jönni, hogy ezeket a napokat fizessék. A pontos százalék iparág és kor függvénye is, legtöbb ügyfelünknél ez mintegy 8-10%-ot tesz ki. (Határozatlan idejű svájci munkaszerződés esetén nincs ilyen, akkor fix szabadságkerettel számolhat a munkvállaló, úgy mint Magyarországon is.)
 2. Hasonló módon működik az ünnepnapokra járó fizetés, ez 2-4%-ot jelent. Attól függően, hogy az adott kantonban, ahova be vagyunk jelentve, hány ünnepnap van. A munkáltatók döntik el, hogy ezt az összeget (hasonlóan a szabadságpénzhez) külön tárolják el vagy beleolvasztják a bérünkbe… tudjuk, tudjuk, de hát svájci munka, svájci bérek, svájci szabályok… 🙂
 3. Továbbá a svájci bérek egy 13. havi bérrel egészülnek ki, viszont ez is olyan szisztéma alapján kerül elkülönítésre, mint a szabadságpénz. Ennek 8,6% a mértéke és értelem szerűen az évben egyszer (jellemzően novemberben vagy decemberben) fizetik ki.

Egy példa a leírtakra:

 • Ennél a partnerünknél az ünnepnapi fizetést nem különítik el (Feiertagentschädigung)
  • a szabadságpénz (Ferienentschädigung) és 13. havi fizetés (13. Monatslohn) viszont elkülönítésre kerül, ezért ezekhez 1-1 „Rückstellung”-os tétel (630, 730-as sorok) is megjelenik.
svajci berek svajci kifizetesek svajci munka svajci allas 1
Fontos, hogy ez a 3 tétel semmiképpen sem „vész el”, mint például a befizetett adó, aminek alapvetően ne
m érezzük jótékony hatását. Ezek az összegek a munkavállalót illetik. A hónapok alatt felgyülemlett összeg a bérpapírokon fel van tüntetve.
svajci berek svajci kifizetesek svajci munka svajci allas 2
Svájci bérek, svájci fizetések példa

Tipp: mielőtt valaki végleg haza kíván jönni, mindenképpen jelezze a munkáltatónál, hogy az összes bent lévő svájci bérét utalják ki a számlájára.

2. Mik a jellemző bruttó bérek Svájcban, hol lehet ennek utánakeresni?

 • Svájci bérek, Spesengeld:
  • Tudni kell, hogy Svájcban a magyar szakképesítéseket nem feltétlenül fogadják el, pl villanyszerelő. Ettől függetlenül el lehet helyezkedni villanyszerelőként, viszont olyan svájci állás esetén, ahol pl „EFZ” szakképesítést kérnek. Ilyenkor jellemzően nívóban valamivel alacsonyabb, monteur-ként kerülünk alkalmazásba. Ez a különbség a bérünkben nem feltétlenül mutatkozik meg, viszont bizonyos iparterületeken például külön, megfelelő szakképesítést birtokló szakember felülvizsgálatát követően történik az általunk végzett munka üzembehelyezése.
  • Az építőiparban jellemzően, bruttó 30-36 frank-os órabért szoktak fizetni. Az átlag 32-34 frank között mozog. Ez erősen függ attól, hogy milyen szakmáról beszélünk, hogy hány év tapasztalatunk van benne és mekkora a munkaerő hiány. Tekintse meg a mi ajánlatainkat itt: www.landt.hu
  • Spesengeld: utazási költségtérítés. Ez egy opcionális juttatás, nettó összeg, a svájci bérek és svájci fizetések egyfajta kiegészítése, amit a ledolgozott napok alapján szoktak fizetni (sokszor vannak hozzá kritériumok párosítva, például van, hogy csak akkor jár, ha adott munkanapon legalább 6 órát dolgoztunk). Mértéke nagyon változó, jellemzően 15-20 Frank között szokott lenni, de hallottunk már 50-60 Frank-os Spesengeldről is. Alapvetően, törvényileg ez utazási költségtérítés, tehát ha valaki a munkahelyéhez közel lakik, a juttatása indokolatlan. A „Spesengeld” a bérpapírokon „Mittagessenentschädigung”-ként jelenik meg, de arról is felismerhető, hogy hetente fix darab van belőle (5 napos munkahét esetén 5x számolják el). Példa:
Svájci bérek, Svájci kifizetés, Svájci munka, Svájci állás
Svájci bérek, svájci fizetések példa
 • Svájci bérek, svájci fizetések: a következő honlapon aránylag jó közelítést lehet látni arról, hogy átlagosan milyen bérek jellemzőek adott szakmákban: https://www.jobs.ch/de/salary/

A feltüntetett bérek éves bruttóban (tehát a 13. havi fizetéssel együtt) értendők, ezért 13-mal kell elosztani őket.

3. Milyen szabályok mentén lesz nettó a bruttómból, mikor kapom meg és mekkora terhekkel kell számolni?

Adók, terhek:

A svájci fizetések után fizetendő adó mértéke nagyon változó, függ a családi állapottól, gyermekek számától, (bejelentés vagy lakhely szerinti) kantontól és éves bruttó fizetéstől. Az alábbi linken egy 2018-as kimutatás található, újabbat sajnos nem találtunk

AHV (Alters- und Hinterlassenenversicherung) – kötelező társadalombiztosítás

ALV (Arbeitslosenversicherung) –  kötelező munkanélküli biztosítás, minimum 1 év munkaviszony után sávosan kerül megállításra. A svájci bérek 80%-át jelenti, de csakis svájci tartózkodás mellett.

 • 1 év munkaviszony megszűnése után 1 évig kapható
  • 3 év munkaviszony megszűnése után 1,5 évig kapható
  • 10 év munkaviszony megszűnése után 3 évig kapható

SUVA (Schweizerische Unfallversicherungsanstalt) – kötelező munkahelyi balesetbiztosítás

NBUV (Nichtberufsunfallversicherung) – kötelező privát balesetbiztosítás

KTG -Versicherung (Krankentaggeldversicherung) – kötelező, a munkavállalót védi pénzügyi szempontból, ha a munkvállaló huzamosabb ideig betegállományba kerül, akkor a 3.naptól 14.-ig fizetnek ez alapján

BVG (Berufliche Vorsorge) – kötelező, nyugdíjpénztár, 25 éves kortól fizetendő vagy azonnal, ha gyermekünk is van/születik

Quellensteuer (forrásdó) –akiknek nincs C típusú letelepedési engedélyük, viszont Svájcban adóznak (svájci állásuk van) havonat kell megfizetniük. Azok is fizetik, akiknek van C letelepedésijük vagy állampolgárok, de évente egyszer, egy összegben.

Egy példa az alább látható képen:

Svájci bérek, Svájci kifizetés, Svájci munka, Svájci állás
Svájci bérek, svájci fizetések példa
 • További kiadások: szállás, étkezés, erre mondják: „Svájci állás, svájci költség”.
 • Szállás: jellemzően fogadókban szoktunk szobát foglaltatni a kiutazók számára. Az albérleteket kevésbé preferáljuk az első hónapokban, hisz azokért akkor is kell fizetni, ha az ember hazautazik Magyarországra. Továbbá egy albérletben kauciót is kell fizetni (általában 2 hónap, ami így akár 1500-2500 frank is lehet). A szállásköltségek fogadókban kb havi 600-850 frank között vannak, attól függően, hogy például milyen a hely felszereltsége, elhelyezkedése. A nagyvárosokban és azok közelében jellemzően leírt átlagnál drágábbak a szállások, akár 1000 frankot is kérhetnek értük.
 • Étkezés: az élelmiszer árak nyilván magasabbak, mint itthon. Például a hús kifejezetten drága. De persze a svájci bérek és élemiszerárak arányát a magyarhoz hasonlítva, közel sem rossz a helyzet. Érdemes az élelmiszerláncok (Lidl, Aldi, Coop, Migros) ajánlatait átnézni, hogy képet kapjunk róla.

4. Mik a közvetített ügyfelek tapasztalatai a spórolásról?

Mennyi marad? Kint lévő kollégáink tapasztalatai alapján a svájci fizetések a magas költségek ellenére is jók, havonta körülbelül 500 000 – 900 000 forintot lehet megspórolni. Ez erősen függ a teljes cikk során felsoroltak, a túlóralehetőségek és a saját életvitelünktől.

A cikkünk végéhez értünk, reméljük sikerült érthető módon összefoglalnunk, hogy a nagyon magas svájci bérek „másik oldalán” milyen kiadásokra kell számítani. Köszönjük figyelmét.

A cikk teljes tartalma tájékoztató jelleggel készült, a változás jogát fenntartjuk, az esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk. Kérdésekkel, illetve további információkért kérjük forduljon a munkáltatójához vagy egy helyi könyvelőhöz.

Továbbá a teljes cikk, képek és készített infografikák szellemi tulajdont képeznek, másolásuk vagy terjesztésük engedélyhez kötött. További információkért forduljon hozzánk: info@landt.hu

Amennyiben bármelyik svájci munka kapcsán kérdés merülne fel Önben, a következő elérhetőségek egyikén kereshet minket:

E-mail: info@landt.hu
Facebook: facebook.com/landtponthu
Weboldal: www.landt.hu

Ennek a bejegyzésnek 2 hozzászólása van

 1. Szabo Eva

  Svájcban Zürichi kantonban a hónap melyik napján van munkanelküli segely utalás?

  1. admin

   Kedves Éva! Sajnálattal kell közöljem, hogy erre nem terjednek ki ismereteink, nem tudunk segíteni benne. Köszönöm megértését.

   Üdvözlettel,
   László – landt.hu

Kérdése van? Írjon nekünk!