Hogyan írjunk egy jól pályáztatható, német nyelvű önéletrajzot?
Hogyan készítsünk egy jó, német nyelvű önéletrajzot 4 lépésben?

Hogyan írjunk egy jól pályáztatható, német nyelvű önéletrajzot?

Kijelenthetjük, hogy manapság szinte minden egyes munkalehetőség megpályázásához elengedhetetlen egy megfelelően megírt, fényképes önéletrajz megléte, legyen szó otthoni vagy akár külföldi munkáról. Az utóbbi esetében ez kifejezetten igaz, ugyanis a több száz vagy akár ezer kilóméterre található munkaadók javarészt ezen dokumentum alapján fogják tudni eldönteni, hogy a pályázó a benne foglaltak alapján megfelel-e az általuk feladott álláslehetőség feltételeiben leírtaknak.

Egy svájci munka esetében sincs ez másként: a partnereink által kínált munkalehetőségek mindegyikéhez szükség van egy német nyelvű önéletrajzra.

Az alábbi bejegyzésben szeretnénk jelenlegi és leendő ügyefeleinknek segíteni abban, hogyan is érdemes ezt a dokumentumot összeállítani ahhoz, hogy valóban egy minden szükséges részletre kiterjedő német nyelvű önéletrajzot állítsunk elő és segítségével a sikeres pályázás esélyét is növelhessük.

Mivel az oldalunkon keresztül kizárólag külföldi, svájci munkák megpályázására van lehetőség, ezért fontos, hogy az önéletrajz idegen nyelvű, lehetőség szerint német legyen. Mi ehhez a lebenslauf.com német nyelvű önéletrajz készítő weboldalt ajánljuk, mely segítségével pár perc alatt készíthető egy ilyen dokumentum. Mutatjuk mik az ehhez szükséges lépések.

1. lépés – A sablon kiválasztása

Az oldal megnyitása után rögtön lehetőségünk nyílik egy például szolgáló önéletrajz szerkesztésére, ám ennek módosítása előtt a munkánkat érdemes a számunkra megfelelő sablon kiválasztásával kezdeni, melyre az oldal tetején található eszköztár közepén lévő “Mehr Desgins” opció segítségével van lehetőségünk. A rendelkezésre álló sablonok kiválasztásán túl a dokumentumok színei egy adott színpaletta alapján módosíthatók.

nemet nyelvu oneletrajz keszitese svajci munka megpalyazashoz 1
A lebenslauf.com oldalon több sablon közül is választhatunk, melyeknek színeit is tetszés szerint módosíthatjuk.

2. lépés – Személyes adatok megadása és fénykép feltöltése

Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő sablont és színt, a következő lépés nem más, mint a például szolgáló, német nyelvű önéletrajz szerkesztése. Ennek első lépéseként írjuk be a teljes nevünket, melynél figyeljünk a fordított sorrendre, vagyis arra, hogy előbb a keresztnév (Vorname), majd a vezetéknév (Nachname) kerüljön feltüntetésre.

Ennek megfelelően töltsük ki a személyes adatoknál (Persönliche Daten) lévő részeket is: itt szintén újra meg kell adnunk a teljes nevet, a levelezési címet (a következő sorrendben: utca, házszám, írányítószám, város, ország), egy e-mail címet, illetve a születési dátumot és helyet. Utóbbinál szintén fontos a sorrend: nap.hónap.év, majd ezt követi a születési hely, vagyis a városnév.

Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához, fénykép feltöltése
Az adatok megadásánál ügyeljünk a német nyelvben használt helyes sorrendre.

Ennél a résznél fontosnak tartjuk megemlíteni a jelenlegi svájci nyugdíjkorhatárt, mely nők esetében 64 év, férfiaknál pedig 65 év. Abban esetben, ha valaki ilyen életkorral küldi be a jelentkezését hozzánk, pályázatát sajnos nem tudjuk partnereink felé továbbítani.

Ha a személyes adatok megadásával kész vagyunk, egy teendőnk maradt még, ami nem más, minthogy a minta fényképre kattintva feltöltsünk egy fényképet magunkról. Ez a felvétel lehetőség szerint az arcunkra összpontosuljon, jó minőségű és minél frissebb legyen.

3. lépés – Tanulmányok, nyelvismeretek, tapasztalatok részletezése

A helyesen feltüntetett név, életkor és fénykép megadásán túl talán az egyik legfontosabb eleme egy német nyelvű önéletrajznak a tanulmányokban, nyelvismeretekben és tapasztalatokban található információk, éppen ezért ezeket az adatokat próbáljuk meg minél részletesebben megadni.

Ausbildung

Ennél a résznél van lehetőségünk a szerzett végzettségek, tanulmányok és képesítések felsorolására. Ügyeljünk arra, hogy mindegyiknél legyen megadva az időtartam, a helyszín, illetve a képesítés megnevezése.

Kenntnisse & Fähigkeiten

Itt felsorolásra kerülhet minden kompetencia és ismeret, mellyel a pályázó rendelkezik. Ezek közül a legfontosabbak az elsajátított nyelvek és azok szintjei, illetve a jogosítvány és géjármű megléte (ha van).

Berufliche Laufbahn

Ebben a blokkban kerül részletezésre a pályázó szakmai pályafutása. A kitöltés során itt ügyeljünk arra, hogy minden felsorolt, korábbi munkalehetőségnél szerepeljen:

  • az adott munkahelyen eltöltött munkavégzés időtartama
  • a munkahely neve és címe (ország, város)
  • a betöltött munkakör
  • a munkakör rövid leírása (akár felsorolásszerűen is)
Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához 2
Fontos, hogy mindig legyen feltüntetve a német nyelvi szint, jogosítvány és gépjármű megléte (ha van), valamint lehetőség szerint részletes leírást adjunk meg minden korábbi munkahelyen végzett feladatunkról.

4. lépés – Az önéletrajz letöltése

Ha a fenti lépésekkel kész vagyunk, megkezdhetjük a letöltést. A lebenslauf.com oldalon történő német nyelvű önéletrajz létrehozása ingyenes, de letöltése regisztrációhoz kötött, melynek folyamata a következő.

Első lépésben kattintsuk a jobb felső sarokban található “Herunterladen“, vagyis letöltés opcióra. Ha ezt megtettük, a következő regisztrációs felületre kell, hogy érkezzünk:

Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához, regisztráció 1
Az adatok kitöltése után kattintsuk a “Herunterladen” gombra.

Ennek kitöltését követően ellenőrizzük az e-mail fiókunkat, mivel szükség van az e-mail címünk megerősítésére. Ha a kapott e-mailben lévő linket megnyitjuk, máris lehetőségünk van letölteni az elkészített, német nyelvű önéletrajzot, ha újra a jobb felső sarokban található “Herunterladen” opciót választjuk. Erre kattintva a következő képernyő fog fogadni minket:

Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához, regisztráció 2
A “Lebenslauf.pdf” gombra kattintva automatikusan elindul az elkészített, német nyelvű önéletrajz letöltése.

Ha a letöltés befejődött, nincs más dolgunk, mint ellátogatni a weboldalunkra, ahol a megpályázni kívánt svájci munka kiválasztása után az oldal alján található jelentkezési ív kitöltésével elküldhető számunkra az elkészített önéletrajz. Adatbiztonsági okokból első sorban ezt a jelentkezési módot részesítjük előnyben, azonban a német nyelvű önéletrajz elküldésére természetesen lehetőség van e-mailen keresztül is a következő címre: info@landt.hu.

+Tipp – A legfontosabbak, amikre érdemes ügyelni

Mint ahogy azt korábban is írtuk, bármilyen külföldi állás, így a svájci munkák megpályázása során a német nyelvű önéletrajz lesz az, amiből a munkaadó ki tudja szűrni, ki a számára megfelelő munkaerő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezen dokumentum elkészítése és küldése során figyeljünk a következőkre:

  • Helyesírási hibák elkerülése: küldés előtt mindenképpen olvassuk át az elkészített dokumentumot és szükség esetén javítsuk a hibákat.
  • Aktualitás: a hozzánk beérkezett önéletrajzok leggyakoribb hibája, hogy nem naprakészek, ezért fontos, hogy ügyeljünk arra, mindig szerepeljen rajta a legutóbbi vagy akár a jelenlegi munkahely is.
  • Túl sok információ kerülése: ne készítsünk hosszú önéletrajzokat, igyekezzünk azokat legfeljebb egyoldalasra csökkenteni.
  • További csatolmányok: egy svájci munka megpályázása során nagyon fontos a referencia, vagyis ha rendelkezésre állnak olyan dokumentumok, mint nyelvvizsga bizonyítvány, szakmai végzettséget igazoló dokumentum, vagy akár korábbi munkahelyekről kapott ajánlólevél (Arbeitszeugnis), akkor azokat mindenképpen csatoljuk a jelentkezéshez.

Svájci munka iránt érdeklődik? Látogasson el weboldalunkra, ahol számos svácji álláslehetőség közül válogathat építőipari, gépipari és egészségügyi területeken.

Amennyiben bármelyik svájci munka kapcsán kérdés merülne fel Önben, a következő elérhetőségek egyikén kereshet minket:

E-mail: info@landt.hu
Facebook: facebook.com/landtponthu
Weboldal: www.landt.hu

svájci munka svájci állás svájci munkavállalás
Svájci munka? Akkor landt.hu

Kérdése van? Írjon nekünk!