Hogyan írjunk egy jól pályáztatható, német nyelvű önéletrajzot 2022-ben?
Hogyan készítsünk egy jó, német nyelvű önéletrajzot 4 lépésben?

Hogyan írjunk egy jól pályáztatható, német nyelvű önéletrajzot 2022-ben?

Kijelenthetjük, hogy manapság szinte minden egyes munkalehetőség megpályázásához elengedhetetlen egy megfelelően megírt, fényképes önéletrajz megléte, legyen szó otthoni vagy akár külföldi munkáról. Az utóbbi esetében ez kifejezetten igaz, ugyanis a több száz vagy akár ezer kilóméterre található munkaadók javarészt ezen dokumentum alapján fogják tudni eldönteni, hogy a pályázó a benne foglaltak alapján megfelel-e az általuk feladott álláslehetőség feltételeiben leírtaknak.

Egy svájci munka esetében sincs ez másként: a partnereink által kínált munkalehetőségek mindegyikéhez szükség van egy német nyelvű önéletrajzra.

Az alábbi bejegyzésben szeretnénk jelenlegi és leendő ügyefeleinknek segíteni abban, hogyan is érdemes ezt a dokumentumot összeállítani ahhoz, hogy valóban egy minden szükséges részletre kiterjedő német nyelvű önéletrajzot állítsunk elő és segítségével a sikeres pályázás esélyét is növelhessük.

Mivel az oldalunkon keresztül kizárólag külföldi, svájci munkák megpályázására van lehetőség, ezért fontos, hogy az önéletrajz idegen nyelvű, lehetőség szerint német legyen. Mi ehhez a lebenslauf.com német nyelvű önéletrajz készítő weboldalt ajánljuk, mely segítségével pár perc alatt készíthető egy ilyen dokumentum. Mutatjuk mik az ehhez szükséges lépések.

1. lépés – A sablon kiválasztása

Az oldal megnyitása után rögtön lehetőségünk nyílik egy például szolgáló önéletrajz szerkesztésére, ám ennek módosítása előtt a munkánkat érdemes a számunkra megfelelő sablon kiválasztásával kezdeni, melyre az oldal tetején található eszköztár közepén lévő “Mehr Desgins” opció segítségével van lehetőségünk. A rendelkezésre álló sablonok kiválasztásán túl a dokumentumok színei egy adott színpaletta alapján módosíthatók.

nemet nyelvu oneletrajz keszitese svajci munka megpalyazashoz 1
A lebenslauf.com oldalon több sablon közül is választhatunk, melyeknek színeit is tetszés szerint módosíthatjuk.

2. lépés – Személyes adatok megadása és fénykép feltöltése

Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő sablont és színt, a következő lépés nem más, mint a például szolgáló, német nyelvű önéletrajz szerkesztése. Ennek első lépéseként írjuk be a teljes nevünket, melynél figyeljünk a fordított sorrendre, vagyis arra, hogy előbb a keresztnév (Vorname), majd a vezetéknév (Nachname) kerüljön feltüntetésre.

Ennek megfelelően töltsük ki a személyes adatoknál (Persönliche Daten) lévő részeket is: itt szintén újra meg kell adnunk a teljes nevet, a levelezési címet (a következő sorrendben: utca, házszám, írányítószám, város, ország), egy e-mail címet, illetve a születési dátumot és helyet. Utóbbinál szintén fontos a sorrend: nap.hónap.év, majd ezt követi a születési hely, vagyis a városnév.

Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához, fénykép feltöltése
Az adatok megadásánál ügyeljünk a német nyelvben használt helyes sorrendre.

Ennél a résznél fontosnak tartjuk megemlíteni a jelenlegi svájci nyugdíjkorhatárt, mely nők esetében 64 év, férfiaknál pedig 65 év. Abban esetben, ha valaki ilyen életkorral küldi be a jelentkezését hozzánk, pályázatát sajnos nem tudjuk partnereink felé továbbítani.

Ha a személyes adatok megadásával kész vagyunk, egy teendőnk maradt még, ami nem más, minthogy a minta fényképre kattintva feltöltsünk egy fényképet magunkról. Ez a felvétel lehetőség szerint az arcunkra összpontosuljon, jó minőségű és minél frissebb legyen.

3. lépés – Tanulmányok, nyelvismeretek, tapasztalatok részletezése

A helyesen feltüntetett név, életkor és fénykép megadásán túl talán az egyik legfontosabb eleme egy német nyelvű önéletrajznak a tanulmányokban, nyelvismeretekben és tapasztalatokban található információk, éppen ezért ezeket az adatokat próbáljuk meg minél részletesebben megadni.

Ausbildung

Ennél a résznél van lehetőségünk a szerzett végzettségek, tanulmányok és képesítések felsorolására. Ügyeljünk arra, hogy mindegyiknél legyen megadva az időtartam, a helyszín, illetve a képesítés megnevezése.

Kenntnisse & Fähigkeiten

Itt felsorolásra kerülhet minden kompetencia és ismeret, mellyel a pályázó rendelkezik. Ezek közül a legfontosabbak az elsajátított nyelvek és azok szintjei, illetve a jogosítvány és géjármű megléte (ha van).

Berufliche Laufbahn

Ebben a blokkban kerül részletezésre a pályázó szakmai pályafutása. A kitöltés során itt ügyeljünk arra, hogy minden felsorolt, korábbi munkalehetőségnél szerepeljen:

  • az adott munkahelyen eltöltött munkavégzés időtartama
  • a munkahely neve és címe (ország, város)
  • a betöltött munkakör
  • a munkakör rövid leírása (akár felsorolásszerűen is)
Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához 2
Fontos, hogy mindig legyen feltüntetve a német nyelvi szint, jogosítvány és gépjármű megléte (ha van), valamint lehetőség szerint részletes leírást adjunk meg minden korábbi munkahelyen végzett feladatunkról.

4. lépés – Az önéletrajz letöltése

Ha a fenti lépésekkel kész vagyunk, megkezdhetjük a letöltést. A lebenslauf.com oldalon történő német nyelvű önéletrajz létrehozása ingyenes, de letöltése regisztrációhoz kötött, melynek folyamata a következő.

Első lépésben kattintsuk a jobb felső sarokban található “Herunterladen“, vagyis letöltés opcióra. Ha ezt megtettük, a következő regisztrációs felületre kell, hogy érkezzünk:

Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához, regisztráció 1
Az adatok kitöltése után kattintsuk a “Herunterladen” gombra.

Ennek kitöltését követően ellenőrizzük az e-mail fiókunkat, mivel szükség van az e-mail címünk megerősítésére. Ha a kapott e-mailben lévő linket megnyitjuk, máris lehetőségünk van letölteni az elkészített, német nyelvű önéletrajzot, ha újra a jobb felső sarokban található “Herunterladen” opciót választjuk. Erre kattintva a következő képernyő fog fogadni minket:

Német nyelvű önéletrajz készítése svájci munka svájci állás megpályázásához, regisztráció 2
A “Lebenslauf.pdf” gombra kattintva automatikusan elindul az elkészített, német nyelvű önéletrajz letöltése.

Ha a letöltés befejődött, nincs más dolgunk, mint ellátogatni a weboldalunkra, ahol a megpályázni kívánt svájci munka kiválasztása után az oldal alján található jelentkezési ív kitöltésével elküldhető számunkra az elkészített önéletrajz. Adatbiztonsági okokból első sorban ezt a jelentkezési módot részesítjük előnyben, azonban a német nyelvű önéletrajz elküldésére természetesen lehetőség van e-mailen keresztül is a következő címre: info@landt.hu.

+Tipp – A legfontosabbak, amikre érdemes ügyelni

Mint ahogy azt korábban is írtuk, bármilyen külföldi állás, így a svájci munkák megpályázása során a német nyelvű önéletrajz lesz az, amiből a munkaadó ki tudja szűrni, ki a számára megfelelő munkaerő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezen dokumentum elkészítése és küldése során figyeljünk a következőkre:

  • Helyesírási hibák elkerülése: küldés előtt mindenképpen olvassuk át az elkészített dokumentumot és szükség esetén javítsuk a hibákat.
  • Aktualitás: a hozzánk beérkezett önéletrajzok leggyakoribb hibája, hogy nem naprakészek, ezért fontos, hogy ügyeljünk arra, mindig szerepeljen rajta a legutóbbi vagy akár a jelenlegi munkahely is.
  • Túl sok információ kerülése: ne készítsünk hosszú önéletrajzokat, igyekezzünk azokat legfeljebb egyoldalasra csökkenteni.
  • További csatolmányok: egy svájci munka megpályázása során nagyon fontos a referencia, vagyis ha rendelkezésre állnak olyan dokumentumok, mint nyelvvizsga bizonyítvány, szakmai végzettséget igazoló dokumentum, vagy akár korábbi munkahelyekről kapott ajánlólevél (Arbeitszeugnis), akkor azokat mindenképpen csatoljuk a jelentkezéshez.

Svájci munka iránt érdeklődik? Látogasson el weboldalunkra, ahol számos svácji álláslehetőség közül válogathat építőipari, gépipari és egészségügyi területeken.

Amennyiben bármelyik svájci munka kapcsán kérdés merülne fel Önben, a következő elérhetőségek egyikén kereshet minket:

E-mail: info@landt.hu
Facebook: facebook.com/landtponthu
Weboldal: www.landt.hu

svájci munka svájci állás svájci munkavállalás
Svájci munka? Akkor landt.hu

Kérdése van? Írjon nekünk!