Egy svájci állás megpályázása – A jelentkezés folyamata 5 lépésben 2022-ben
Hogyan zajlik egy svájci állás megpályázásának folyamata? Cikkünkből kiderül.

Egy svájci állás megpályázása – A jelentkezés folyamata 5 lépésben 2022-ben

Azoknak a leendő ügyfeleinknek, akik Svájcban szeretnének dolgozni, az alábbi bejegyzésben szeretnénk részletesebben kifejteni, hogyan zajlik a landt.hu oldalon keresztül egy svájci állás megpályázásának folyamata.

Mint a legtöbb álláslehetőség betöltésének megkezdése előtt, itt is minden érdeklődőnek egy többlépcsős folyamaton kell végighaladnia. Az elmúlt években vállalkozásunk már kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy minden jelentkezőt a lehető legbiztosabban tudjon a folyamat legelejétől egészen a munkába állás kezdetéig végigkísérni. Mivel a meghirdetett munkalehetőségek más és más feltételeket, követelményeket írnak elő, ezért a jelentkezést megelőzően érdemes minden érdeklődőnek a megpályázni kívánt svájci állás hirdetését alaposan elolvasnia és méregelnie azt, hogy az adott munka elvárásaiban foglaltak nagy részével (mint német nyelvi szint, munkatapasztalat, autó és jogosítvány megléte stb.) rendelkezik-e.

Fontos megjegyezni, hogy a landt.hu partnerei szinte minden egyes svájci állás esetén kötelezően kérik a német nyelvtudás meglétét, mely munkaterületenként a következőképpen alakul – az építőiparban jellemzően A2-es (alapszintű) vagy jobb nyelvi szint, míg a gépipari és egészségügyi területeken ez B2-es (középfokú) nyelvtudást és ennek megfelelő nyelvvizsga bizonyítvány megléte szükséges.

Ha ezek ellenére valamely általunk meghirdetett pozicíó mégis német nyelvtudás nélkül lenne megpályázható, abban az ezzel kapcsolatos információkat mind a Facebook-on fellelhető “svájci állás” és „svájci munka” csoportokban, mind pedig a saját facebook oldalunkon, illetve a weboldalunkon időről-időre közzé tesszük.

Amennyiben úgy érzi, hogy az adott álláshirdetésben foglaltak feltételei Önnél teljesülnek, megkezdődhet az első lépés megtétele, vagyis a jelentkezés.

1. lépés – Jelentkezés

Miután az állásajánlataink között kiválasztásra került az Ön számára megfelelő svájci állás, első lépésben a www.landt.hu oldal alján található jelentkezési ív kitöltésére van szükség. Ennek során a személyes adatok megadásán felül szükség van egy német nyelvű, fényképes önéletrajz feltöltésére is. Ez elengedhetetlen feltétele a pályázásnak, mivel a munkáltatók ennek segítségével fogják tudni eldönteni, hogy a munkatapasztalatok és kompetenciák alapján megfelel-e valaki a megpályázni kívánt svájci állás betöltésére. Előnyt jelent továbbá, ha az önéletrajzon felül további dokumentumok is rendelkezésre állnak, úgy, mint nyelvvizsga- és/vagy szakmai bizonyítvány, munkáltatói igazolások (Arbeitszeugnis), illetve, bizonyos szakmákban referencia fotók. A pályázás esélyét tovább növeli, ha ezek a dokumentumok német nyelvűek.

egy svajci allas megpalyazasa svajci munka oneletrajz
Minden svájci állás megpályázásának alapfeltétele egy jól megírt német nyelvű, fényképes önéletrajz.

2. lépés – Kapcsolatfelvétel (első interjú)

A jelentkezés beérkezését követően, azokkal, akik az önéletrajzuk alapján megfelelnek a hirdetésben foglalt elvárásoknak vagy esetleg más pozíciónkra is megfelelhetnek, telefonon vesszük fel a kapcsolatot és tartunk egy rövid interjút. Ebben a beszélgetésben tisztázzuk a pontos munkatapasztalatokat, a lehetséges kezdés időpontját, a szálláshely szükségességét, illetve segítünk megválaszolni az esetlegesen felmerülő kérdéseket. Ezen kívül sor kerül még egy rövid, német nyelvi tesztre is.

3. lépés – Pályáztatás (második interjú)

Ha a telefonos interjú sikeres volt, a jelentkező dokumentumait átküldjük partnereinknek – vagyis a pályázó leendő munkáltatójának – aki mielőtt továbbítja azokat az adott munkavégzést biztosító ügyfelei számára, a legtöbb esetben telefonon is felveszi a kapcsolatot az pályázóval. Ezen beszélgetés során további, a munkakezdéssel kapcsolatos részletek kerülnek megbeszélésre, mint a pontos kiutazás dátuma, esetleges korábbi svájci állás során szerzett tapasztalat megléte, bérigény felmérése vagy akár a szükséges szálláshely felszereltsége. Ez a beszélgetés természetesen már német nyelven zajlik. Az egészségügyi szférában előfordulhat, hogy próbanap elvégzésre van szükség, melynek részletei szinten ebben a telefonbeszélgetésben kerülnek tisztázásra.

4. lépés – Szerződés, engedélyek

Miután az ügyfél pozitív visszajelzést küldött partnerünk számára, kiállításra kerülnek a megpályázott svájci állás megkezdéséhez szükséges dokumentumok, vagyis a tartózkodási engedély (Meldeverfahren), a munkaszerződés (Arbeitsvertrag), illetve igény esetén lefoglalásra kerül a szálláshely is. Ezeket a dokumentumokat a munkavállalók még a kiutazás megelőző napokban e-mailben kapják meg.

egy svajci allas megpalyazasa svajci munka svajci szerzodes alairasa
Bármilyen svájci állás betöltéséhez tartózkodási engedély (mely egyben a munkavállalási engedély is), illetve érvényes munkaszerződés szükséges.

5. lépés – Kiutazás és a munkavégzés megkezdése

Az utolsó lépés nem más, mint a kiutazás, illetve maga a munkakezdés. Általánosságban elmondható, hogy egy svájci állás megkezdése előtt legalább 1 nappal tanácsos kiutazni, mely során kényelmesen jut idő elfoglalni a szállást, illetve lehetőség van kipihenni az utazás fáradalmait a másnapi munkakezdést megelőzően.

Amennyiben bármelyik svájci munka kapcsán kérdés merülne fel Önben, a következő elérhetőségek egyikén kereshet minket:

E-mail: info@landt.hu
Facebook: facebook.com/landtponthu
Weboldal: www.landt.hu

svájci munka svájci állás svájci munkavállalás
Svájci munka? Akkor landt.hu

Kérdése van? Írjon nekünk!